Objavte krásu obce Borský Mikuláš

Borský Mikuláš Autor: Vladimír Miček

Borský Mikuláš, nachádzajúci sa v okrese Senica v Trnavskom samosprávnom kraji na Slovensku, tvorí unikátnu dedinskú lokalitu, ktorá vznikla zlúčením dvoch pôvodných obcí—Borského Mikuláša a Borského Petra—1. januára 1975. Tento článok vás prevedie históriou, prírodnými podmienkami a kultúrnymi pamiatkami obce.

Časti obce

Obec Borský Mikuláš zahŕňa oblasti ako pôvodná obec Borský Mikuláš, Smuha, Za mostom, U Zemanov, U sv. Jána, Habány, Dole dedina, Na doline a pôvodnú obec Borský Peter, U Struhy, U Rybníčkov, Humnisko, Na Barine, Hliníky.

Prírodné podmienky

Severné územie obce pretína rieka Myjava s prítokmi Ságelský a Kalaštavský potok. Na juhu nájdeme mierne vŕšky, ako Lakšárske kopce s najvyšším vrcholom Mária Magdaléna (297 m n.m.), Dubník (289 m n.m.) a Ruženica (281 m n.m.). V katastrálnom území Borského Petra prevažujú borovicové lesy, ktoré tvoria väčšinu zalesneného územia.

Dejiny

Prvá zmienka o obci pochádza zo 14. storočia, kde sa spomína ako Zenthmiklos a Zenthpeter. Habáni sem prišli v 16. storočí, zaoberali sa remeslom, najmä hrnčiarstvom a výrobou nožov. V neskoršom období bola obec súčasťou panstva Ostriež, neskôr prešla pod holíčske panstvo a rod Coborovcov. V 18. storočí prešli obce do rúk Habsburgovcov.

Kultúrne a historické pamiatky

Kostol sv. Petra a sv. Pavla

V časti Borský Peter sa nachádza rímskokatolícky kostol sv. Petra, pôvodne románska stavba zo 12. až 14. storočia. V 16. storočí bol obliehaný Turkami a upravený na pevnosť. V interiéri nájdete barokové oltáre, kazateľnicu a kamennú krstiteľnicu.

Kostol sv. Mikuláša

Rímskokatolícky kostol sv. Mikuláša v časti Borský Mikuláš je baroková stavba z roku 1753. Vnútri nájdete tri barokové oltáre a pôvodné barokové lavice.

Kaplnka sv. Márie Magdalény

Táto baroková stavba na šesťuholníkovom pôdoryse pochádza z 18. storočia. Vyniká svojimi pilastrami a eliptickými oknami.

Rodný dom Jána Hollého

Dom slovenského básnika Jána Hollého je ľudová stavba s pamätnou tabuľou odhalenou v roku 1885. V interiéri domu sa zachovali dve miestnosti, v ktorých básnik prežíval svoje detstvo.

Život a kultúra v obci

V Borskom Mikuláši sa pravidelne organizujú kultúrne podujatia, ako fašiangy, počas ktorých mládenci v krojoch navštevujú domy. Obecný kultúrny spolok Slza prispieva k zachovaniu kultúrnych tradícií. Detský folklórny súbor Studnička a búranské ochotnícke divadlo BOD udržiavajú miestny folklór a kultúru.

Šport v Borskom Mikuláši

Športová história obce siaha do roku 1925, keď bolo založené futbalové mužstvo AC Borský Svätý Peter. Dnes sa futbalu venuje TJ Sokol. Medzinárodne známe sú aj chodecké preteky Záhorácka dvadsiatka, ktoré majú viac ako 50-ročnú tradíciu.

Významné osobnosti

Medzi významných rodákov patria básnik Ján Hollý, spisovateľ Jozef Ščasný a kulturista Pavol Jablonický. Ich diela a úspechy sú cennou súčasťou kultúrneho dedičstva obce.

Turistické a cykloturistické trasy

Borové lesy v okolí sú rajom pre hubárov, najmä počas sezóny. Tie ponúkajú aj dostatok možností na pešie a cykloturistické výlety.

Borský Mikuláš je dedina, ktorá spája bohatú históriu s prírodnými krásami a živou kultúrou. Navštívte túto obec na Záhorí a zažite autentický kúsok Slovenska.


Pridaj komentár