BVS: Od októbra sa zvyšuje vodné a stočné

Foto Depositphotos

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) určil svojím rozhodnutím pre Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS) nové ceny vodného a stočného. Informoval o tom Matúš Stračiak, vedúci odboru marketingu a komunikácie BVS.

Od októbra sa mení cena vodného a stočného

Odo dňa 1. októbra 2024 vstupuje do platnosti nová cena za vodné vo výške 1,5103 €/m3 s DPH a cena za odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou vo výške 1,4725 €/m3 s DPH. Pre priemernú trojčlennú rodinu bude táto zmena predstavovať zvýšenie o približne 1,60 € mesačne.

„Keďže do roku 2020 sa cena vodného a stočného menila iba minimálne, odzrkadlilo sa to na údržbe vodárenskej infraštruktúry, čoho dôsledkom boli časté havárie a poruchy. K systematickej obnove zastaranej infraštruktúry sú však potrebné veľké investície, ktoré by aspoň čiastočne mohli pokryť nové ceny vodného a stočného,“ doplnil Matúš Stračiak.

FB BVS
zdroj: BVS

Nahlásenie stavu vodomeru

V súvislosti so zmenou cien vodného a stočného vyzve BVS svojich zákazníkov, aby v termíne od 1. 10. 2024 (od 10.00 hod.) do 9. 10. 2024 (do 20.00 hod.) nahlásili aktuálny stav vodomeru na svojich odberných miestach. V prípade nenahlásenia stavu vodomeru v uvedenom termíne sa zákazník nemusí obávať, na výpočet spotreby bude automaticky použitý odhad na základe historickej spotreby daného odberného miesta. Za nahlásenie stavu vodomeru v bytových domoch spravovaných správcovskou spoločnosťou zodpovedá príslušný správca.

Pokiaľ sa rozhodnete pre nahlásenie stavu vodomeru, najefektívnejší a najpohodlnejší spôsob je prostredníctvom Zákazníckeho portálu BVS alebo virtuálnej asistentky (chatbot) na stránke www.bvsas.sk. Zákazníci môžu stav vodomeru nahlásiť aj osobne v ktoromkoľvek kontaktnom centre BVS (v Bratislave – OC Centrál, v Pezinku – OC Plus a v Senici – na Hurbanovej 2827/2A), prípadne telefonicky na linke call centra, ktorá však môže byť práve počas nahlasovania mimoriadnych odpočtov veľmi preťažená.

vodne a stočné ilustračne
vodne a stočné ilustračne

“Ide o mimoriadny odpočet, súvisiaci so zmenou ceny vodného a stočného, ktorý nenahrádza riadny, periodický odpočet spojený s vyúčtovaním spotreby pre dané odberné miesto. Prosíme preto tých zákazníkov, ktorí budú v krátkom časovom horizonte vyzvaní na nahlásenie riadneho odpočtu, aby tak urobili bez ohľadu na nedávno zrealizovaný mimoriadny odpočet,” spresnil vedúci odboru marketingu a komunikácie BVS.


Pridaj komentár