Ochrana pred požiarmi počas vykurovacieho obdobia

Ochrana pred požiarmi počas vykurovacieho obdobia - ilustračné foto. Zdroj: Zahoracka.TV

Vykurovacie obdobie prináša so sebou zvýšené riziko požiarov, ktoré môžu spôsobiť značné škody na majetku a ohroziť životy. Informoval o tom Hasičský a záchranný zbor.

Prečo je vykurovacie obdobie rizikové?

Nesprávna obsluha vykurovacích zariadení, nedostatočná údržba a kontrola sú hlavnými príčinami týchto nebezpečenstiev. Poruchy na vykurovacích telesách, dymovodoch a komínoch sú najčastejšími zdrojmi požiarov, ktoré sa opakujú rok čo rok.

Ako predchádzať požiarom?

Prevencia je kľúčom k ochrane pred požiarmi počas vykurovacieho obdobia. Pravidelná kontrola a údržba vykurovacích zariadení odborníkmi môže výrazne znížiť riziko. Pred pripojením palivového spotrebiča na komín je dôležité zabezpečiť odborné preskúšanie komínov. Rovnako je nevyhnutné pravidelne čistiť a kontrolovať dymovody a komíny, pričom odborník vydá potvrdenie o ich technickom stave.

Správna obsluha vykurovacích zariadení

Dodržiavanie návodu výrobcu pri prevádzke vykurovacích zariadení je základným predpokladom bezpečnosti. Nepreťažujte vykurovacie telesá a vyhnite sa používaniu provizórnych technických riešení. V blízkosti vykurovacích zariadení je vhodné inštalovať detektory úniku plynu alebo oxidu uhoľnatého, ktoré včas upozornia na nebezpečenstvo.

Ochrana pred požiarmi počas vykurovacieho obdobia - ilustračné foto. Zdroj: Zahoracka.TV
Ochrana pred požiarmi počas vykurovacieho obdobia – ilustračné foto. Zdroj: Zahoracka.TV

Bezpečnostné opatrenia v domácnosti

Udržiavanie čistoty v blízkosti vykurovacích telies a pravidelné odstraňovanie horľavých látok sú dôležité preventívne opatrenia. Nikdy nenechávajte vykurovacie zariadenia bez dozoru a nedovoľte deťom, aby ich obsluhovali. Používajte len odporučené a povolené palivá a pomôcky na rozkurovanie.

Skladovanie palív a popola

Palivá skladujte oddelene, bez prítomnosti organických prachov, a popol uchovávajte v uzavretých, nerozbitných nehorľavých nádobách. Tieto opatrenia minimalizujú riziko vzniku požiaru z nesprávneho skladovania.

Zanedbanie môže mať tragické následky

Dôsledným dodržiavaním týchto rád a opatrení môžete výrazne znížiť riziko požiarov počas vykurovacieho obdobia. Ochrana pred požiarmi počas vykurovacieho obdobia je zodpovednosťou každého z nás a jej zanedbanie môže mať tragické následky. Uistite sa, že vaša domácnosť je pripravená na bezpečné vykurovacie obdobie.


Pridaj komentár