TTSK: Trnavský kraj zorganizoval konferenciu o hraniciach slobody slova


Diskutovali zástupcovia médií, občianska spoločnosť, župan Viskupič aj bývalá premiérka Radičová.

V Trnavskom kraji zorganizovali vo štvrtok 24. októbra 2024 tretí ročník konferencie o občianskej spoločnosti Spolu tvoríme kraj. Hlavnou témou podujatia boli hranice slobody slova, s cieľom hovoriť o výzvach, ktorým čelia slobodné médiá aj občianska spoločnosť na Slovensku. Diskutoval trnavský župan Jozef Viskupič, bývalá premiérka Iveta Radičová, zástupcovia akademickej obce, médií aj občianskej spoločnosti, ako aj podcaster Vedátor či Bárdy a Káčer.

Župa zároveň odštartovala podujatie Mesiac slobody v Trnavskom kraji.„Som presvedčený, že aj na regionálnej úrovni má veľký význam hovoriť o slobode slova, demokracii a hodnotách. Aj preto sme sa rozhodli uskutočniť konferenciu o významne slobody slova. Hovorili sme o tom, ako ochrániť slobodu slova, ako neuveriť dezinformáciám, ale aj o tom akú úlohu majú slobodné médiá v 21. storočí. Dnešné diskusie s osobnosťami spoločenského života potvrdzujú, že občianska spoločnosť a sloboda médií sú neodmysliteľnou súčasťou vyspelej demokratickej spoločnosti. Zároveň sme pri príležitosti 35. výročia udalostí z novembra 1989 touto konferenciou odštartovali sériu podujatí pod názvom Mesiac slobody v Trnavskom kraji,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že považuje za podstatné pripomenúť si kľúčovú udalosť novembra ´89 a reflektovať cestu, ktorú sme odvtedy ako spoločnosť prešli, ako aj uvažovať o výzvach, pred ktorými dnes stojíme.

Prvou časťou konferencie bola diskusia na tému Hranice slobody slova v občianskej spoločnosti. Diskutovala bývalá premiérka SR a súčasná dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Iveta Radičová, trnavský župan Jozef Viskupič, právnik a pedagóg Martin Solík. Prítomní hostia diskutovali o výzvach, ktorým čelia slobodné médiá a občianska spoločnosť na Slovensku, ale aj o riešeniach, ako posilniť slobodu slova a informovanosť občanov.

Ako uviedla bývalá premiérka SR Iveta Radičová: „Predpokladom fungujúcej demokracie je racionálnosť, identita budovaná na základe občianstva a pravda ako overiteľný fakt. Na týchto troch pilieroch stojí aj sloboda slova, ktorú v súčasnosti považujeme za samozrejmosť. Vplyvom technológií však strácame schopnosť zhovárať sa, strácame pocit bezpečia, ktorý nám majú poskytnúť inštitúcie. Potreby človeka v spoločnosti sa dostávajú na okraj záujmu, z čoho vyplýva nezáujem o veci verejné. Zhodli sme sa, že diskurz je potrebné tlačiť smerom na inštitúcie, aby sa zaoberali tým, čo človek potrebuje, aby sa do jeho života vrátila chuť a motív participovať na verejnom dianí.“

Počas konferencie sa účastníci zúčastnili aj nahrávania dvoch podcastov. O hraniciach slobody slova sa zhováral šéfredaktor portálu Aktuality Peter Bárdy a bývalý minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Podcast známeho Vedátora Samuela Kováčika s jeho hosťom Jozefom Klebercom sa zameriaval na kritické myslenie spoločnosti na Slovensku.Samuel Kováčik sa vyjadril, že: „Je v poriadku, ak si človek prizná, že spravil chybu. Spoločnosť to však považuje za zlyhanie a vidieť to najmä v politike, kde sa zlyhanie neodpúšťa. Nielen politici, ale aj spoločnosť si musí uvedomiť, že nie je hanba nevedieť, je hanba si to nepriznať. Rozvojom kritického myslenia, ktoré je akýmsi imunitným systémom spoločnosti, sa obe strany dokážu rozhýbať a spoločným pôsobením vytvárať priaznivé prostredie. Verím, že touto konferenciou sme dali odpovede na otázku, ako túto imunitu udržiavať a posilňovať.“

S prezentáciou na tému „Nakoľko slobodné sú obecné médiá a prečo sa v slovenských regiónoch rozmáhajú mediálne púšte“ sa účastníkom konferencie predstavila Martina Hilbertová z Transparency International Slovensko.Konferencia priniesla odpovede aj na význam a úlohy médií pre spoločnosť 21. storočia.

Diskutérmi boli riaditeľ denníka SME Roman Krpelan a vedúci redaktor spravodajského webu v maďarčine Napunk Zoltán Szalay. Hostia hľadali napríklad odpovede na otázky akým spôsobom dokážu média budovať a udržiavať svoju akcieschopnosť a dôveryhodnosť v čase odklonu od konceptu univerzálnej pravdy? Ale aj na otázku akým spôsobom komentovať, diskutovať a informovať v čase, keď sa stáva názor dominantným a prednostným faktorom pravdivosti? Trnavský kraj konferenciu pripravil v spolupráci s KIRA – Krajskou inovačnou rozvojovou agentúrou a s Univerzitou sv. Cyrila a Metoda v Trnave.


Pridaj komentár