Nová výrobná hala na Záhorí s cielom hospodárskeho rozvoja a pracovných príležitostí

Panattoni Park Bratislava North Zdroj: Panattoni Slovakia

V blízkosti obce Plavecký Štvrtok v okrese Malacky na Záhorí, v Panattoni Park Bratislava North, boli slávnostne otvorené nové výrobné priestory pre významného hráča v oblasti automobilových technológií aj s ohľadom na minimalizáciu dopadu na životné prostredie. Očakáva sa, že nová hala prinesie hospodársky rozvoj a nové pracovné príležitosti pre miestnych obyvateľov.

Inovatívne riešenia pre globálneho lídra

Táto tretia hala, zameraná na výrobu interiérových komponentov a elektronických systémov pre automobily, nadväzuje na úspech predchádzajúcich dvoch hál, ktoré obsadila spoločnosť IKEA so svojimi divíziami IKEA Components a IKEA Industry.

Zelené riešenia ako priorita

Nová hala kladie dôraz na ekologické riešenia a energetickú efektívnosť. Cieľom je získať prestížnu certifikáciu BREEAM New Construction 2016 na úrovni Excellent, čo potvrdzuje záväzok developera k udržateľnej budúcnosti. Spustenie prevádzky je naplánované na začiatok roka 2025.

Strategický rozvoj a spolupráca

Výstavba tejto haly je súčasťou druhej etapy rozvoja Panattoni Parku Bratislava North, ktorý sa stal strategickým miestom pre viaceré medzinárodné spoločnosti. Projekt vznikol v úzkej spolupráci s investičným fondom BHS Real Estate Fund SICAV a využíva moderné technologické riešenia a prísne environmentálne štandardy.

Udržateľnosť ako základný pilier

Panattoni Park Bratislava North je navrhnutý s ohľadom na minimalizáciu dopadu na životné prostredie. Medzi hlavné opatrenia patrí monitorovanie spotreby vody, využívanie certifikovaných stavebných materiálov a pokročilé systémy úpravy vzduchu. Svetlovody s reguláciou umožňujú maximálne využitie prirodzeného svetla. Príprava na využívanie fotovoltickej energie prispeje k zníženiu prevádzkových nákladov.

Inovatívne hospodárenie s vodou a odpadom

Park využíva retenčné nádrže na zber dažďovej vody a jej opätovné využitie. Implementovaný je aj systém spätného využívania vody z hasiacich systémov. Dôraz sa kladie na zodpovedné nakladanie s odpadom, pričom je zavedený plán minimalizácie odpadu. V spolupráci s Reneso bol zavedený program na zber a recykláciu cigaretových ohorkov.

Podpora biodiverzity a ekologickej rovnováhy

V parku budú zriadené včelie úle a hmyzie hotely, čo zvýši biodiverzitu. Parkovacie plochy budú obsahovať zelené prestrešenia s popínavými rastlinami, čím sa zlepší mikroklíma.

Ekonomický a ekologický prínos pre región

Výstavba druhej etapy projektu bola financovaná v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou, pričom udržateľné aspekty boli kľúčové pre schválenie financovania. Očakáva sa, že nová hala prinesie hospodársky rozvoj a nové pracovné príležitosti pre miestnych obyvateľov.

Panattoni Park Bratislava North je príkladom, ako môžu byť moderné priemyselné projekty ekonomicky prínosné a zároveň ekologicky zodpovedné,“ povedal Erik Ivaničko, riaditeľ Panattoni Slovensko.


Pridaj komentár